Skoči na vsebino

Novo razumevanje procesov, ki gradijo boljše življenje
in boljši svet

Z razvojem ljudi, družbe prerastejo egoistični individualizem.

David Cigoj

Razvoj zavesti knjiga

Seminarji

bistveno o razvoju zavesti in učinkih v vsakdanjem življenju

Avtor David Cigoj

Davida Cigoja, ki je delal v novinarstvu in osemnajst let predvsem kot mednarodni turistični vodnik, so vedno  zanimale lastnosti družb in kulturne razlike. Na stičišču slovanskega, germanskega in romanskega sveta, le te zanimajo bolj ali manj vsakogar, še toliko bolj pa nekoga, ki veliko potuje. Tak človek, v odnosih z ljudmi drugih narodnosti, z delčkom možganov neprestano analizira njihovo obnašanje. Tako se počasi nabirajo izkušnje in znanje. Tega se je pri njem nabralo toliko, da je v članku objavljenem v Delovi Sobotni prilogi leta 1999 opisal italijanski in leta 2002 nemški narodni značaj.

Kot turistični vodnik je vseskozi vodil predvsem angleško govoreče skupine širom po Evropi, Indiji in Kitajski. V takem medkulturnem okolju ohraniti slovensko obnašanje ni primerno. Razumeti je treba obnašanje ljudi,  s katerimi imaš opravka in se jim prilagoditi. Angleži zgornjega srednjega razreda, s katerimi je vrsto let skupaj preživel po tretjino leta, so čisto drugačni od Slovencev. Večina bi rekla, da so zelo prijazni, preprosti, skromni, sproščeni in humorni. V bistvu pa gre za veliko več. Gre za kulturo odgovornosti. Če se v odnosu z njimi ne bi prilagodil, bi deloval nekoliko smešno in nezrelo.

Prelomni dogodek je doživel v obrnjenem položaju – na potovanju s slovensko skupino po Irski in Angliji. Med mirno vožnjo nedaleč stran od Stonehengea, je po približno petnajstih minutah kontemplacije, ugledal jasen vzorec človeškega razvoja. Šlo je za neke vrste razsvetljenje ali natančneje – uvid. Sčasoma  se je ovedel dragocenosti tega znanja, vendar tudi njegove nenatančnosti. Poleg tega, ga ni znal ubesediti s pravim izrazoslovjem. Tako se je odločil za doktorski študij sociologije, pri čemer ga je zanimala relacija med družbenim razvojem in psihološkim razvojem posameznika. Kmalu je spoznal, da zaradi obsežnosti teme, očitno še vedno nihče ne razume velike slike človeškega razvoja. Znanje, ki ga je dobil v trenutku razsvetljenja, se je izkazalo za v celoti pravilno. Tako je postalo odlično vodilo pri sestavljanju tega velikega modela človeškega razvoja. Glede na to, da smo vsi stalno v procesu razvoja, bi bilo mogoče znanje predstavljeno v knjigi Razvoj zavesti, smatrati celo za neke vrste družboslovno teorijo vsega.

Celoten proces pisanja knjige je trajal tri leta in pol, nato pa še dobri dve leti dopolnjevanja za drugo izdajo. Obsegal je ogromno študija najsodobnejših znanj, obiskovanja znanstvenih konferenc, pa tudi obsežnega nakupa  knjig, ki jih v nikjer v Sloveniji ni mogoče najti. Na srečo ima človek srednjih let prednost pri študiju družboslovja in humanistike, saj vsebine lahko povezuje z bogatimi življenjskimi izkušnjami.

Medtem, ko se večina avtorjev podobnih knjig naslanja na starodavna znanja in trditve, da se človek lahko dinamično razvija predvsem s pomočjo meditacije, David ugotavlja, da stari modreci marsičesa o sodobnem življenju niso mogli vedeti. Niso poznali koncepta demokracije, enakopravnosti, kulturnega vpliva na posameznika, dostopnosti znanj in še veliko drugih stvari, ki opredeljujejo sodobnega človeka. Ljudje sicer bolj verjamemo virom, ki so časovno in geografsko bolj oddaljeni. Verjamemo, da so takrat imeli neke posebne sposobnosti in modrost. Če opustimo to iluzijo, ugotovimo, da je to, kar je človeštvo spoznalo v zadnjih nekaj desetletjih, naravnost fantastično in izjemno koristno za sodobnega človeka. 

Sedaj ga najbolj zanima, kako s tem znanjem koristiti čim večjemu številu ljudi.